LOGO_G&V_pos
ESF volledig logo

deze website gebruikt cookies

Om jouw gebruikservaring te optimaliseren, maakt onze website gebruik van cookies. Door verder te surfen ga je hiermee akkoord. 

Lees meer in ons privacbeleid

Dit kost 100 km rijden per motortype: Diesel, Benzine, Cng en EV

00/00/0000

We denken er vaak niet bij na maar een ritje naar de winkel, stad of richting grootmoeder kan je vlot enkele euro's aan brandstof kosten. Wat kost je nu het minst per 100 kilometer? Een diesel, benzine of toch een elektrische wagen? Mobiliteitsorganisatie VAB zocht het uit. Geef toe, je bent benieuwd

klik hier voor het artikel op Autofans.be

Zeggen we brandstof, dan bedoelen we eigenlijk alle vormen van aandrijving. Dus niet enkel benzine of diesel maar ook elektrisch en zelfs CNG. VAB onderzocht wat het nu kost aan "brandstof" om 100 kilometer ver te geraken met de verschillende types. Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van een Ford Focus benzine (5,5 l/100 km), Seat Leon diesel (5,2 l/100 km), Nissan Leaf (18 kWh/ 100 km) en Seat Leon op CNG (4,7 kg/ 100 km). De conclusie? De elektrische auto's is het goedkoopst... maar niet altijd.

Stopcontactstress

Het is namelijk ontiegelijk belangrijk waar je juist de elektrische auto in de stekker steekt. Zo ligt de prijs om op te laden op het werk (2 euro/ 100 km) absoluut het laagst maar stijgt die prijs aan een publieke laadpaal al richting de 6,7 euro per honderd kilometer. Voor een snellaadpaal gaat het zelfs over 11,7 euro per 100 kilometer. Thuis opladen aan nachttarief komt uit op 3,4 euro/ 100 km. Neem je het gemiddelde van al die tarieven, dan kom je op een 5 euro per 100 kilometer dat je bij een elektrische auto aan "brandstof" betaalt (lees: energie).

Brandstofkost elektricteitskost auto EV CNG diesel Benzine

Hoe zich dat vergelijkt met modale benzine- of dieselwagens? Beter, zolang je wegblijft van de openbare oplaadpalen. De diesel-Seat kost je tussen de 6,9 euro tot 7,7 euro per honderd kilometer (maximale korting aan de pomp versus officiële dieselprijs op 10/01/2019) aan brandstof, de benzine-Focus legt de lat tussen de 6,7 tot 7,5 euro per honderd kilometer. Buitenbeentje CNG is echter heer en meester, met een kostprijs van 4,7 euro per honderd kilometer in het geval van de Leon CNG.

CNG boven EV

Maar wat dan met de (plug-in)hybride? Wel, het aanbod is momenteel niet enkel marginaal voor de versies met stekker, ze zijn ook vaak peperduur en maken nog steeds gebruik van een reguliere verbrandingsmotor. Of met een voorbeeld; een Mitsubishi Outland PHEV komt in realistische testen naar buiten met een cijfer van 8,1 euro per honderd kilometer aan brandstofverbruik (benzine + elektriciteit). CNG blijkt dus de meest goedkope brandstof om mee rond te toeren in België.

Brandstofkost elektricteitskost auto EV CNG diesel Benzine

Alleen kan je je natuurlijk de vraag stellen hoe praktisch het is om CNG te tanken. Wel, ook dat nam VAB onder de loep. Zo berekende de mobiliteitsorganisatie hoe lang je moet "tanken" om 100 kilometer verder te kunnen rijden. Voor benzine, diesel, CNG en elektriciteit (elektrische auto) is dat respectievelijk 23 seconden, 23 seconden, 30 seconden en 1u en 13 minuten aan een snellaadpaal. Hang je een elektrische auto trouwens aan een regulier stopcontact thuis, dan mag je zo maar even 7 uur en 48 minuten wachten voor je 100 kilometer extra range kan noteren.

Achterhoofd

VAB kan dan ook niet anders dan besluiten dan dat in ons huidig milieu de CNG-wagen als meest voordelig uit de bus komt. "Wie vandaag een alternatief zoekt voor diesel heeft het niet gemakkelijk. Wie geen veelgebruiker is, zal veelal zijn gading vinden bij benzinevarianten of gewone hybrides. Voor wie veel kilometers rijdt, adviseren we CNG als alternatief te bekijken. Voorwaarde is dat je een CNG tankstation in de buurt hebt. Maar qua energiekost is dit het goedkoopste en betrouwbaarste alternatief. Als je niet thuis of op het werk laadt, is de energiekost lager dan bij de elektrische wagen."

Eentje om in je achterhoofd te houden als je binnen enkele dagen naar het autosalon trekt voor een nieuwe auto.